Er zijn verschillende manieren om mobiele apps te realiseren:

Native Apps

Traditioneel worden veel mobiele apps native geprogrammeerd. Een native app is een applicatie die is ontwikkeld met behulp van specifieke programmeertalen. Het gebruik van native apps heeft bijvoorbeeld als voordeel dat er directe toegang is tot alle hardware componenten van het device.

De native app heeft echter als nadeel dat de ontwikkeling –en met name het beheer van de app– een kostbare zaak is. Er moet namelijk een aparte versie worden gemaakt én beheerd voor elk van de drie mainstream platformen: Windows Phone, Apple iOS & Google Android.

Web Apps

Web Applicaties zijn applicaties die volledig vanuit de browser draaien. De interface is ‘responsive’, dat wil zeggen dat er meer wordt weergegeven als er meer ruimte op het scherm is. Deze apps hebben als voordeel dat er maar één keer code geschreven hoeft te worden, maar toch op alle platformen draait. Het maakt niet uit op welk platform de app draait.

Web Apps hebben als nadeel dat ze altijd vanuit een browser draaien en geen toegang hebben tot mobiele features zoals de camera, contacten of een vingerscanner. Ook moet de gebruiker altijd online zijn om de Web App te kunnen gebruiken en is het niet mogelijk een web app in de App Store of Play Store te zetten.

Hybride Apps

Kabisa adviseert haar klanten om deze reden om gebruik te maken van een Hybride oplossing. Een Hybride App wordt geschreven als Web App, maar wordt daarna ingepakt in een Native app. Die Native App start eigenlijk een webbrowser, maar zonder de browser balk. Hiermee wordt er bespaard op de ontwikkeling zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de applicatie. Ook kan een Hybride gebruik maken mobile features en hoeft een gebruiker niet online te zijn om de app te gebruiken.

Hybride apps maken gebruik van de standaard browser componenten die beschikbaar zijn op alle mobiele platformen. Zo ziet de grafische gebruikers interface er precies hetzelfde uit op alle devices. En past de app zich als het ware automatisch aan aan het device en de schermgrootte. De app gebruikt hiervoor technieken zoals HTML5, CSS en Javascript die op alle mobiele platformen in de browser componenten aanwezig zijn. Hierdoor werkt de app op alle mobiele apparaten zonder dat hiervoor een aparte code geschreven hoeft te worden. Dit betekent een enorme besparing in de ontwikkeling, maar ook in het beheer omdat niet meerdere, maar slechts één versie beheerd dient te worden.

Framework

Het enige nadeel van een HTML5 app is dat deze zelfstandig geen directe toegang hebben tot de mobiele hardware. Kabisa heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld: Maji Mobile.

Maji Mobile

Maji Mobile is een app framework dat een brug slaat tussen de native hardware componenten en de HTML5 grafische gebruikers interface. Met behulp van Maji Mobile kan toegang worden verkregen tot de hardware componenten en kunnen ook HTML5 apps gebruik maken van bijvoorbeeld de GPS, adresboeken, camera, maps, filesysteem, push notifications, etc.

Tenslotte is het mogelijk om een HTML5 app te verpakken op een zelfde manier als een native app. De app kan op deze manier ook worden aangeboden via de standaard distributie kanalen zoals de Apple Appstore, Google Play en Windows Store. Voor de gebruiker is er op deze manier geen verschil tussen een native en een HTML5 app.

Maji Mobile combineert verschillende open-source frameworks tot één geheel. Maji Mobile is zelf óók open-source, het is onze contributie aan de open-source community

De voordelen van een Kabisa Hybride app op een rijtje:

Presentatie Maji Mobile

Pascal Widdershoven (Consultant bij Kabisa) stond aan de basis van Maji Mobile en kan als geen ander uitleggen wat Maji Mobile precies is en hoe het framework werkt. Bekijk hieronder het filmpje van de presentatie die hij onlangs heeft gegeven over Maj Mobile.