Met cross-platform ontwikkelen worden ontwikkel- en onderhoudskosten tot wel 50% gereduceerd en neemt de time to market drastisch af. Er wordt vanuit één codebase ontwikkeld dus er hoeven niet langer twee aparte versies van de app te gemaakt te worden, onderhouden worden, kennis van twee ontwikkeltools op peil te houden, twee designs te maken etc.

Buurkracht mobile app ipad en desktop

Voor- & nadelen

Cross-platform ontwikkelen kan dus erg effectief zijn, maar er zijn veel verschillende oplossingen met elk zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina hebben we de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet.

Afhankelijk van de situatie adviseert Kabisa cross-platform apps te ontwikkelen met Flutter of Cordova. Hieronder daarover meer.

Flutter

Flutter, een initiatief van Google, is een van de nieuwste manieren om apps te ontwikkelen. Met Flutter streeft Google naar ambient computing: het idee dat software(diensten) niet langer gekoppeld zijn aan één apparaat, maar overal beschikbaar zijn waar het nodig is. Met Flutter kunnen apps gebouwd worden die op elk apparaat werken, met minimale aanpassingen voor specifieke apparaten.

In deze blogpost beschreven we meer achtergrondinformatie over Flutter.

👉 De voordelen op een rijtje:

Web-based mobile apps (Cordova)

Web-based mobile apps worden gebouwd met web-technologie. Deze apps worden opgebouwd met dezelfde bouwblokken als waarmee webapplicaties / websites gebouwd worden: namelijk HTML, JavaScript en CSS.

Cordova vormt de brug tussen deze web-technologieën en het mobiele platform, waardoor er gebruik gemaakt kan worden van platform functionaliteit zoals de camera, GPS, Bluetooth, etc.

De voordelen op een rijtje: - Ondersteuning voor iOS, Android en web - De app is automatisch geschikt voor gebruik via een webbrowser - Kostenbesparing omdat er maar één versie ontwikkeld en hoeft te worden - Beheer wordt eenvoudiger en goedkoper - Naast publiceren in de App- en Play Store kunnen deze apps dus ook via een webbrowser gebruikt worden (Progressive Web App).

Welke oplossing is het meest geschikt voor mijn project?

Dat is sterk afhankelijk van de situatie. Als stelregel hanteren we het volgende:

We helpen u graag de juiste beslissing te nemen voor uw project. Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Portfolio

Enkele voorbeelden van apps die wij ontwikkeld hebben vindt u in ons portfolio.