Mobiele apps zijn booming. Er is bijna geen enkel product meer te bedenken waar geen mobiele app bij zit. Zelfs tandenborstels hebben tegenwoordig apps!

Kabisa heeft ruime ervaring met het ontwikkelen van apps voor iOS en Android. Al in 2008 ontwikkelde wij apps voor iOS, voor de toen revolutionaire iPhone 3G.

Vandaag de dag is iOS niet langer het enige platform, Android is zelfs groter geworden dan iOS in marktaandeel. De exacte cijfers verschillen van land tot land, maar gemiddeld heeft Android zo’n 60% marktaandeel en iOS 40%. Praktisch alle apps zijn tegenwoordig beschikbaar voor iOS én Android.

Gelukkig betekent dat niet dat elke app ook twee keer gebouwd moet worden!

Cross-platform Hybride Apps

Met cross-platform ontwikkelen worden ontwikkel- en onderhoudskosten tot wel 50% gereduceerd en neemt de time to market drastisch af. Er wordt vanuit één codebase ontwikkeld dus er hoeven niet langer twee aparte versies van de app te gemaakt te worden, onderhouden worden, kennis van twee ontwikkeltools op peil te houden, twee designs te maken etc.

Cross-platform ontwikkelen kan dus erg effectief zijn, maar er zijn veel verschillende oplossingen met elk zijn eigen voor- en nadelen. In deze blogpost hebben we de verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet. Afhankelijk van de situatie adviseert Kabisa cross-platform apps te ontwikkelen met Flutter of Cordova. Hieronder daarover meer.

Mobile App Development Kabisa

Flutter

Flutter, een initiatief van Google, is een van de nieuwste manieren om apps te ontwikkelen. Met Flutter streeft Google naar ambient computing: het idee dat software(diensten) niet langer gekoppeld zijn aan één apparaat, maar overal beschikbaar zijn waar het nodig is. Met Flutter kunnen apps gebouwd worden die op elk apparaat werken, met minimale aanpassingen voor specifieke apparaten.

In deze blogpost beschreven we meer achtergrondinformatie over Flutter.

👉 De voordelen op een rijtje:

Web-based mobile apps (Cordova)

👉 De voordelen op een rijtje: - Ondersteuning voor iOS, Android en web - De app is automatisch geschikt voor gebruik via een webbrowser - Kostenbesparing omdat er maar één versie ontwikkeld en hoeft te worden - Beheer wordt eenvoudiger en goedkoper - Naast publiceren in de App- en Play Store kunnen deze apps dus ook via een webbrowser gebruikt worden (Progressive Web App).

Welke oplossing is het meest geschikt voor mijn project?

Dat is sterk afhankelijk van de situatie. Als stelregel hanteren we het volgende:

👉 Is de user experience en performance uitermate belangrijk voor het concept of de doelgroep? Kies dan voor een Flutter app.

👉 Dient naast iOS en Android dezelfde functionaliteit ook als mobile web-app aangeboden te worden en is er een beperkt budget? Kies dan voor een Cordova of Ionic app. We helpen u graag de juiste beslissing te nemen voor uw project. Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Portfolio

Enkele voorbeelden van apps die wij ontwikkeld hebben vindt u in ons portfolio.

Neem contact op!