Philips Hue

Philips Hue is een slim verlichtingssysteem van Signify dat de manier waarop mensen hun huis verlichten wil veranderen over de hele wereld. Signify is altijd op zoek naar nieuwe manieren om consumenten te voorzien van extra functionaliteiten zodat ze hun huis slimmer kunnen inrichten. Kabisa levert al sinds 2015 een belangrijke bijdrage aan het succes van Philips Hue.

Introductie

Philips Hue is een slim verlichtingssysteem van Signify dat de manier waarop mensen hun huis verlichten wil veranderen over de hele wereld. Signify is altijd op zoek naar nieuwe manieren om consumenten te voorzien van extra functionaliteiten zodat ze hun huis slimmer kunnen inrichten. Kabisa levert al sinds 2015 een belangrijke bijdrage aan het succes van Philips Hue.

We interviewden George Yianni (Founder en CTO van Philips Hue binnen Signify) en Johnny van de Beek (Product Owner Philips Hue Automations) over de samenwerking met Kabisa.

De uitdaging

De uitdaging zat hem voornamelijk in het reduceren van de ontwikkeltijd van nieuwe features. Het ontwikkelen hiervan was namelijk nogal complex waardoor de mogelijkheid ontbrak om het platform snel te evalueren. Het uitbrengen van nieuwe accessories kostte eveneens veel ontwikkeltijd met als gevolg een (te) lange time-to-market.

Een andere uitdaging was het upgraden van de Philips Hue App van versie 3 naar 4. Dit is een volledig nieuwe app die gebouwd is met nieuwe technieken. Aan Kabisa de taak een solide oplossing te verzinnen die er voor zorgt dat alle Philips Hue gebruikers probleemloos over kunnen stappen op de vernieuwde app.

De oplossing

Signify heeft samen met Kabisa “Hue Labs” opgezet om nieuwe concepten en ideeën wereldwijd te testen met een grote groep échte eindgebruikers van het Philips Hue systeem. Via deze webomgeving kunnen Hue consumenten nieuwe toepassingen voor hun verlichting en accessoires, zoals switches en sensors, uitproberen.

Met de introductie van “Formulas” is het super eenvoudig voor een Philips Hue consument een deel van het systeem te configureren. Een voorbeeld is het programmeren van de remote switch. De switch is dan meer dan een aan/uit knop. Het kan licht dimmen maar ook voorkeur-instellingen oproepen. Een ander voorbeeld is de “Personal Wake Up” Formula. Met het gebruik hiervan zul je aan de hand van steeds feller brandende lampen geleidelijk wakker worden.

De implementatie van een Domain Specific Language – een zelf ontworpen programmeertaal bovenop Hue Labs – heeft gezorgd voor een hoger abstractieniveau. Dit betekent dat aanpassingen of uitbreidingen in Hue Labs zelfs door niet-developers kunnen worden gedaan. Op deze manier is het niet langer meer nodig om software of apps te updaten bij de introductie van een nieuwe Hue accessoire. De “Time to Market” van een nieuw Hue product wordt hierdoor aanzienlijk verkort.

Hue Labs wordt gehost bij Amazon Web Services (AWS). De infrastructuur is gebouwd door Kabisa. Deze is ingericht op een high-available en schaalbare manier. De omgeving is opgezet met het Infrastructure as Code framework Terraform. Het is een vereiste dat de servers van Philips Hue 24 uur per dag en 7 dagen in de week up-and-running blijven. Hier heeft Kabisa een speciaal team voor ingericht.

Het resultaat

De implementatie van een DSL heeft er voor gezorgd dat het abstractieniveau naar zo’n hoog niveau is getild, dat zelfs niet-developers functionaliteiten kunnen toevoegen. Hierdoor wordt de ontwikkeltijd dermate gereduceerd. Dit stelt Signify in staat is om veel sneller nieuwe functionaliteiten en nieuwe accessoires op de markt te brengen.

Het high-available en schaalbaar inrichten van de infrastructuur zorgt voor méér zekerheid en minder kosten voor Signify. Door de introductie van Formulas is de ontwikkelingstijd van nieuwe functionaliteiten die Signify wil testen met eindgebruikers aanzienlijk verkort. Dit komt volledig ten goede van de time-to-market, waardoor nieuwe Philips Hue accessoires eerder te vinden zijn in de winkel!

De nieuwere versies maken het mogelijk om componenten die gemaakt zijn opnieuw te gebruiken in volgende Formulas. Hiermee komt veel flexibiliteit, zeker omdat het maken van de Formulas in de front-end plaatsvindt, los van deployment processen.

Interactive Headers

Introductie

Philips-Hue.com is de website om nieuwe klanten kennis te laten maken met de Philips Hue familie van Signify. Middels de inzet van deze website wordt de beleving van Philips Hue tentoongesteld aan potentiële gebruikers van slimme verlichting. Daarnaast wordt dit platform ook ingezet als verkoopkanaal van Signify. Op deze manier kunnen Hue producten direct verkocht worden aan de eindgebruiker.

Hue Bulbs

De uitdaging

Signify is ervan overtuigd dat slimme verlichting een meerwaarde heeft voor iedereen. Het zorgt voor gemak, kostenbesparing en een goede en mooie sfeer in huis. Om de potentiële klant te overtuigen van voornamelijk dit laatste was Signify op zoek naar een online omgeving waarin de klant een bepaalde Philips Hue opstelling alvast kan proberen. Eenmaal geënthousiasmeerd is het voor de klant ook direct mogelijk om de desbetreffende Hue producten online aan te schaffen.

De oplossing

Kabisa heeft ervoor gezorgd dat interactieve visualisaties getoond worden op de website. Met deze visualisaties kunnen potentiële klanten online op een interactieve manier kennismaken met concepten als Scènes, Philips Hue Sync en de Philips Hue accessoires.

Met Scènes kan een Hue gebruiker met één druk op de knop een ambiance creëren door een bepaald kleurenpalet op de lampen toe te passen. Philips Hue Sync wordt gebruikt in combinatie met een beeldscherm: de aanwezige Hue verlichting synchroniseert met alle kleuren die op het beeldscherm te zien zijn.

Het resultaat

Met de Philips-Hue.com interactieve headers probeert Signify dus samen met Kabisa de potentiële klant te overtuigen van de kracht van Philips Hue. Interactieve headers zijn een sterke aanvulling op het Philips-Hue.com e-commerce kanaal. Uit de cijfers is gebleken dat het engagement van de bezoekers enorm is vergroot sinds de introductie van de interactieve headers.

Project geslaagd dus!

"Kabisa is a company that brings innovation, but also takes full ownership of what they build. "

George Yianni - Signify