Philips HueLabs

Philips Hue is een populair slim verlichtingssysteem dat samen kan werken met andere IoT Smart Home applicaties zoals bijvoorbeeld Amazon Alexa en Siri. Het is op de markt gebracht door Philips Lightning (nu: Signify). Met behulp van slimme front-end technieken heeft Kabisa een innovatieve mobiele app én webomgeving voor Philips Hue gerealiseerd.

Openbare API

Philips Lightning (hierna: Signify) heeft haar API voor het bedienen van de lampen opengesteld. Hierdoor zijn er meer dan 600 apps beschikbaar. Een deel van deze apps verzorgen een koppeling met andere IoT producten en services via platformen zoals IFTTT.

Webomgeving

Signify heeft daarnaast ook de webomgeving HueLabs opgezet om nieuwe concepten en ideeën wereldwijd te testen met een grote groep echte eindgebruikers van het Philips Hue systeem. Via deze webomgeving kunnen Hue consumenten nieuwe toepassingen voor hun verlichting en accessoires, zoals switches en sensors uitproberen.

Formulas

Wij hebben samen met Signify, Huelabs hervormd met de introductie van Formulas, waarmee de ontwikkelingstijd van nieuwe functionaliteiten die Signify wil testen met eindgebruikers aanzienlijk is verkort. Iedere Formula biedt functionaliteit voor een bepaalde usecase. Hierdoor is het super eenvoudig voor een Philips Hue consument een deel van het systeem te configuren. Een voorbeeld is het programmeren van de remote switch. De switch is dan meer dan een aan uit knop. Het kan licht dimmen maar ook voorkeur-instellingen oproepen.

Verloop project

In 2016 is Kabisa samen met (het toenmalige) Philips Lighting begonnen aan het ontwikkelen van een vernieuwde versie van de HueLabs mobiele app, die op 21 februari 2017 succesvol is gelanceerd. In 2018 is de mobiele app verder geëvolueerd naar een belangrijke martketing-tool voor Philips medewerkers. In 2019 helpt Kabisa, Signify de app nog verder te verbeteren.

Flexibiliteit

De vernieuwde versie heeft als voordeel dat alle componenten die gemaakt worden hergebruikt kunnen worden voor alle volgende Formulas die gemaakt worden. Hiermee komt veel flexibiliteit, zeker omdat het maken van de Formulas in de front-end gedaan kan worden, los van de deployment processen.
## Maji Mobile De mobiele app is gemaakt in Maji Mobile. Dit framework maakt gebruik van o.a. de JavaScript Frameworks React en Redux.

Een voordeel van Maji Mobile is dat je als developer meteen een complete development omgeving ter beschikking hebt. De backend van de webapplicatie is gebouwd in Elixir en Phoenix. De backend wordt gebruikt voor het opslaan van de formules. De front-end is zo gebouwd dat deze direct communiceert met de bridge API in het lokale netwerk. De webapplicatie wordt gehost in Docker en is te bekijken op labs.meethue.com.

"Het is echt geweldig om samen te werken met enthousiaste en gepassioneerde developers die zich volledig inzetten om een mooi product te leveren. Om samen een droom, een visie om te zetten naar een tastbaar product dat geeft veel voldoening."

Meriete Horst - Philips Hue