Meer weten?
(of stuur een bericht)+31 495 430 798

Joost Saanen+31 495 430 798
Het KNMI adviseert en waarschuwt de samenleving om risico’s op het gebied van weer, klimaat en seismologie terug te dringen en schade en letsel te beperken. Met hoogwaardige kennis en technologie plus een uitgebreid meetnetwerk biedt het KNMI producten en diensten die bijdragen aan de veiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en welvaart van Nederland.
De website van KNMI is één van drukst bezochte overheidswebsite van Nederland. Bij code rood kan dit oplopen tot 3.000.000 views per dag. Het is erg kostbaar om constant voldoende capaciteit te hebben voor 3.000.000 bezoekers, daarom heeft Kabisa voor KNMI een schaalbare en high-available cloud-infrastructuur opgezet.
In de oude situatie duurde het proces van deployen enkele dagen tot weken op acceptance. Na goedkeuring en het draaien van tests duurde het nog eens zo lang om te deployen naar productie en dus een wijziging live te krijgen. Kortom dit was een lange doorlooptijd. Dit had voornamelijk te maken had met het feit, dat dit voor een groot gedeelte een handmatig proces was waar meerdere stakeholders en afdelingen bij betrokken waren. Het doel van KNMI en Kabisa was om probleemloos te migreren naar een moderne, volledig cloud based infrastructuur zonder downtime waarbij deploys bijna instant uitgevoerd kunnen worden.
Kabisa heeft de oude omgeving gemigreerd naar AWS met behulp van Terraform. Er is goed gekeken of er services waren binnen AWS welke als vervanger konden dienen ten opzichte van de oude omgeving. CloudFront is geïntroduceerd voor betere caching, RDS is gebruikt voor het beter kunnen beheren van de databases, S3 voor het vervangen van het oude CDN, ECS voor het draaien van de applicatie in containers en Elasticsearch is nu in beheer van AWS.
Het deployen van changes gaat door middel van Gitlab waar gelijktijdig ook de sourcecode bewaart wordt. De Gitlab builder draait Terraform welke op zijn beurt de infra changes én app changes publiceert.
Het monitoren van de omgeving gaat via Nagios en Cloudwatch. Vanuit het KNMI is er ook toegang tot Grafana en Kibana voor gedetailleerde logs en grafieken.
Van weken naar minuten! Dankzij de migratie naar de cloud is alles volledig cloud based en een deploy beschikbaar binnen 20-30 minuten. ‘Rollback’ is mogelijk via ECS, zodat eventuele fouten direct hersteld kunnen worden. Ook is de omgeving nu volledig gedocumenteerd wat het makkelijk maakt om er voor langere tijd met diverse teams aan te werken. De AWS migratie voorkomt dus fouten en zorgt voor tijd- en geldbesparing.
Al deze wijzigingen zijn gelukt zónder downtime en daar was het KNMI natuurlijk uiterst tevreden over!
"“Dit kan een simpele website builder niet, maar wel een engineer van Kabisa”"
Wij ontvangen u graag op ons kantoor om samen te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!
Maak een afspraak