Ontbijtsessie over koppelen van systemen drukbezocht

Geschreven door Joost Saanen op 5-4-2016

Op dinsdag 5 april 2016 heeft er een nieuwe ontbijtsessie plaatsgevonden met als thema “Het koppelen van ICT systemen”. Tijdens een 3-tal presentaties werden de bezoekers geïnformeerd over onderwerpen als innovatie, het verzamelen van data, hoe belangrijk deze data is en hoe je data kunt uitwisselen tussen verschillende systemen. In dit verslag lees je een samenvatting van deze ochtend.

Kabisa organiseert regelmatig ontbijtsessies waarbij steeds een nieuw ICT thema centraal staat. Zo is er vorig jaar al eens een ontbijtsessie geweest over mobiele app ontwikkeling.

“Inleiding” door Ralph Deguelle (Kabisa)

De ochtend werd afgetrapt door Ralph Deguelle. Hij is, samen met Harm de Laat, oprichter van Kabisa.

Ralph Deguelle

Ralph geeft in zijn keynote aan waar Kabisa voor staat en waar volgens hem Kabisa’s sweetest spot ligt. “Daar waar mobiel, web en integratie samen komen, ligt de kracht van Kabisa”, vertelt Ralph. Middels een metafoor legt hij uit wat volgens hem klantgerichtheid is: “Stel, een klant wil een gat in de muur. In plaats van na te denken over hoe groot het gat moet zijn en welke boor er nodig is om dit gat te maken is het belangrijker om uit te zoeken wáárom iemand een gat in de muur wil. Wil diegene er doorheen kijken of moet het fungeren als een doorgeefluik? Meegaan in het proces van de klant, dát is klantgerichtheid en meedenken met de klant”, aldus Ralph.

Ralph is trots op de manier zoals Kabisa met haar mensen omgaat. Dit heeft al geresulteerd tot een het winnen van een Award. Namelijk die van ‘beste werkgever 2015-2016’.

“Smart Industries” door David van Dinther

Slide van presentatie van David van Dinther

David van Dinther heeft ruim 20 jaar ervaring in innovatie. Hij is innovatieadviseur bij Syntens en de Kamer van Koophandel geweest en geeft nu lessen innovatiemanagement op Avans hogeschool. Zijn presentatie gaat over Smart Industry. Volgens David maakt Smart Industry een stormachtige ontwikkeling door.

Smart Industry biedt bedrijven de kans om op een andere manier geld te verdienen. Zo kan een bedrijf niet alleen geld verdienen aan de verkoop van producten, maar ook het leveren van service en het verkopen van data. Een bedrijf creëert op deze manier — omdat het eigenlijk nieuwe producten ontwikkeld — ook een compleet nieuw verdienmodel.

David van Dinther presenteert over Smart Industries

David toont een filmpje van Frans Bromet (VPRO) dat laat zien hoe mensen zo’n 15 jaar geleden over mobiele telefonie dachten. Niet alleen geeft het aan hoe snel deze ontwikkeling eigenlijk is gegaan, maar ook dat mensen vaak de neiging hebben om vermijdend (of ontkennend) te zijn als het gaat om technologische ontwikkelingen.


David geeft d.m.v. een aantal voorbeelden in de praktijk aan hoe je tot nieuwe innovaties komt door verschillende soorten data te koppelen.

Belangrijk hier is dat het slim koppelen van data een belangrijke basis is voor nieuwe innovaties.

Dovetail, Integration made easy” door Harm de Laat (Kabisa)

Harm de Laat aan het woord

Na de industriële revolutie (die ongeveer tot 1850 heeft geduurd) hebben we de afgelopen decennia te maken gehad met een digitale revolutie. Belangrijk hier was de opkomst van computers en internet. Volgens Harm staan we op dit moment aan de vooravond van de 2e digitale revolutie. In een aantal grafieken laat Harm zien hoe hard het internet eigenlijk is gegroeid — en nog steeds doet. “Iedere keer als ik de cijfers weer zie, schrik ik er opnieuw van”, laat Harm weten. Op dit moment zijn er zo’n 3,3 miljard(!) actieve internetgebruikers op de wereld. En het web wordt steeds meer gebruikt om business op te bedrijven. Dit is ook wel nodig gezien het internetgebruik van mobiele apparaten t.o.v. desktop computers. Vanaf 2013 wordt er meer gebruik gemaakt van mobiel internet dan internet via een de desktop computer. Harm: “Deze enorme toename zorgt er mede voor dat bedrijven steeds vaker Mobile-first ontwikkelen. Dit is een nieuwe stroming die stelt dat websites moeten worden ontwikkeld met allereerst primair de mobiele gebruiker in gedachten”.

Het web wordt steeds meer een plek om — letterlijk — op te werken of business op te bedrijven. Ook worden webapplicaties steeds beter omdat nieuwe technieken (zoals bijvoorbeeld HTML5) een steeds betere gebruikerservaring geven.

Door deze enorme toename zijn er ontzettend veel verschillende applicaties, platformen en toepassingen ontwikkeld.

Harm: “Alle platformen en applicaties hebben één ding gemeen. Ze hebben een API. Omdat er met API’s systemen aan elkaar gekoppeld kunnen worden is dit de belangrijkste sleutel die zorgt voor de 2e digitale revolutie”.

Als het gaat om API’s heeft Netflix hier goed op ingespeeld. Zij hebben namelijk vanaf het begin een API beschikbaar gesteld waardoor Netflix te gebruiken is op tientallen verschillende platformen. Dit heeft mede het succes bepaald van Netflix. Ook bieden andere bedrijven zoals bol.com een API die het mogelijk maakt om producten aan te bieden via de website van bol.com.

Het probleem

Het grote probleem van API’s is dat ze vaak niet allemaal dezelfde taal spreken. Hierdoor wordt het dus lastig om verschillende systemen direct aan elkaar te koppelen. Vaak lukt dit wel door één op één koppelingen te maken tussen systemen, maar meestal worden hier niet de juiste tools of scripts voor gebruikt (denk aan macro’s in Microsoft Excel). Het beheer van dergelijke scripts is lastig en vaak is er niet genoeg kennis aanwezig binnen een bedrijf om deze te onderhouden of, indien nodig, op een later tijdstip aan te passen.

De oplossing

De oplossing voor bovenstaand probleem is gebruik te maken van een ESB-oplossing (Enterprise Service Bus). Een ESB zorgt ervoor dat je één centrale plek hebt waar alle data dezelfde taal spreekt. Een groot nadeel van een ESB-oplossing is dat het vaak duur is. “Denk hierbij aan een initiële investering van minimaal €100.000,= “, aldus Harm. ESB is doorgaans vooral gericht op grote spelers. Daarnaast is het een complexe oplossing waar technische kennis voor nodig is. Ook bij het implementeren van nieuwe processen komt vaak aardig wat technische kennis om de hoek kijken.

Kabisa is gaan kijken naar ESB-oplossingen in de open source wereld. In de open source wereld zijn verscheidene goede (meestal zelfs betere) ESB-oplossingen ontwikkeld. Het nadeel van deze oplossingen is dat ze vaak niet zo gebruiksvriendelijk zijn.

Kabisa heeft samen met Seacon Logistics een tool ontwikkeld: Dovetail. Naast enkele andere frameworks, maakt Dovetail gebruik van Apache Camel. De grote kracht van Dovetail zit hem waarschijnlijk in de flowmanager. Deze maakt het mogelijk om door middel van drag and drop integraties in elkaar te zetten m.b.v. een webbrowser. Dovetail biedt een goede en betrouwbare ESB-oplossing in combinatie met een grafische interface. Op deze manier is het een ESB-oplossing die ook gebruikt kan worden door niet-techneuten.

“Integratie als strategisch voordeel bij Seacon Logistics” door Mark Vromans (Seacon Logistics)

Mark Vromans is als Manager ICT werkzaam bij Seacon Logistics. Seacon is opgericht in 1985. Ze zijn van origine begonnen als familiebedrijf, maar inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste logistieke spelers van Nederland. Met momenteel meer dan 800 medewerkers en 14 vestigingen over de hele wereld is Seacon nog steeds hard aan het groeien.

Mark Vromans van Seacon

Mark vertelt dat Seacon met veel verschillende data te maken heeft welke geïntegreerd moet kunnen worden met verschillende systemen. De verwachtingen van een klant zijn tegenwoordig anders dan vroeger. “Alleen goederen van A naar B vervoeren is in deze tijd voor een klant niet meer voldoende. Klanten willen meer inzichten zoals het complete verloop van een zending op elk moment. Maar ook inzicht in KPI’s, hoe perform je als leverancier, maar ook: hoe performen hun leveranciers. Meten is weten”, aldus Mark. Om dit voor elkaar te krijgen moet je zorgen dat je juiste, gestructureerde data op een eenvoudige wijze in je systemen krijgt en deze ook kunt delen.

In de praktijk is het onoverkomelijk dat klanten ongestructureerde data aanleveren. Ook krijg je te maken met ontzettend veel verschillende soorten formaten. “Zelfs als er sprake is van standaard formaten, kan de interpretatie van velden zo verschillen dat je eigenlijk niet kunt spreken van een échte standaard”.

Evenals verschillende data heb je ook te maken met verschillende manieren van aanleveren. “Denk hierbij aan FTP, Mail, HTTP maar zelfs via een postduif is mogelijk”.

Aanleveren op verschillende manieren

Het belangrijkste om dit op te lossen is door data te integreren. Dit deed Seacon vroeger — zo’n 15 jaar geleden — ook al. Toch ging dit toen anders. Denk hierbij aan scheduled tasks die batch scripts draaiden, of excel files uitgerust met macro’s. Alhoewel deze scripts vaak wel werkten, waren ze verre van ideaal. Zo waren de integraties foutgevoelig en duur in beheer. Tevens kregen klanten bij nieuwe integraties te maken met een lange doorlooptijd. Dit omdat er steeds een custom-made script gemaakt moest worden.

Samen met Kabisa heeft Seacon vervolgens Dovetail ontwikkeld. “De belangrijkste requirement van de nieuwe tool moest zijn dat deze mark-proof was. Ik ben zelf geen developer en ben daar ook niet goed in. Maar ik wilde zelf wel de integraties kunnen maken.”, vertelt Mark.

Daarnaast moest Dovetail stabiel en modulair zijn opgebouwd zodat nieuwe technieken makkelijk konden worden ondersteund.

De afgelopen jaren is Dovetail uitgegroeid tot een ontzettend belangrijke tool binnen Seacon. Dovetail wordt niet alleen gebruikt voor het koppelen van systemen en verwerken van data, maar dient ook als een belangrijk component voor andere applicaties die zijn ontwikkeld. Applicaties die bijvoorbeeld inzicht geven in berichtenstromen of dashboard apps zijn hier een goed voorbeeld van.

Samenvattend geeft Mark aan dat Seacon er met haar ICT-afdeling strategisch beter voor staat om de uitdagingen in de logistieke wereld aan te gaan.

Ontbijtsessie Broodjes

Meer weten of ook een ontbijtsessie bijwonen?

Bent je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je hierover van gedachten wisselen? Wij kunnen naar je toe komen of we drinken samen een kop koffie (met een stukje vlaai) bij ons op kantoor.

Joost Saanen

Gepassioneerde all-rounder met brede interesses; van serverbeheer en cloudhosting tot (UI)design en (web)development. Hardloopt en schrijft het liefst tegelijk.

Bij Kabisa staat privacy hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de data die onze bezoekers achterlaten. Zo zult u op onze website geen tracking-cookies vinden van third-parties zoals Facebook, Hotjar of Hubspot. Er worden alleen cookies geplaatst van Google en Vimeo. Deze worden gebruikt voor analyses, om zo de gebruikerservaring van onze websitebezoekers te kunnen verbeteren. Tevens zorgen deze cookies ervoor dat er relevante advertenties worden getoond. Lees meer over het gebruik van cookies in ons privacy statement.