
Hoe zorg je dat je met software net dat stukje extra kunt bieden aan je gebruikers? Hoe blijf je je concurrenten voor? En wat speelt maatwerksoftware hier voor rol?
Kai-Arne Reiter van Seacon Logistics uit Venlo vertelt over de rol van software binnen Seacon en de samenwerking met Kabisa. “Kabisa is voor ons meer partner dan leverancier”
Kun je iets vertellen over Seacon?
Seacon is een logistieke dienstverlener. Momenteel bestaat Seacon uit zo’n 700 medewerkers. Seacon heeft zelf geen transportmiddelen zoals vrachtwagens of treinen, maar faciliteert in de vorm van mensen, systemen en agentennetwerk. Seacon houdt zich onder andere bezig met
de im- en export van zeecontainers wereldwijd. Naast de transport, verzorgt Seacon ook het opslaan van goederen. Dit doen we in Venlo maar ook op verschillende andere locaties in de wereld.
Als System Developer neem ik de lead in het development proces. Samen met onze engineers worden klant- én interne- wensen en processen in kaart gebracht. Zo gaan we samen op zoek naar de beste oplossing.
Kun je iets vertellen over deze oplossingen?
In een proces waarbij deze onderdelen in kaart worden gebracht, is vaak de uitkomst dat er software moet worden gebouwd. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er een nieuwe koppelingen moet worden gemaakt tussen verschillende ICT systemen. Hiervoor hoeven we geen nieuwe software te ontwikkelen maar kunnen onze engineers deze zelf realiseren door gebruik te maken van het product Dovetail. Voor andere oplossingen moet vaak een maatwerksoftware oplossing worden ontwikkeld.
Huh? is standaard software niet veel slimmer en goedkoper dan?
Standaard software kan ons niet méér bieden dan “goed genoeg” en dat is voor Seacon Logistics niet voldoende, wij streven naar 100% tevredenheid bij onze klanten, en “goed genoeg” is dan niet goed genoeg.
Wij willen onze klanten een unified omgeving bieden en niet verschillende applicaties zonder samenhang. Daarvoor zul je ook standaard oplossingen, vaak moeten aanvullen met maatwerk.
Daarnaast ben je bij standaard oplossingen vaak gebonden aan dure licenties en nog duurdere onderhoudscontracten. Het kan ook gebeuren dat een leverancier beslist iets niet meer te ondersteunen. Dit kan een onderdeel in de applicatie zijn (die dan net super belangrijk voor je is) of zelfs de hele applicatie. Bij onze applicaties kan dat niet gebeuren, wij beslissen zelf hoe en wat we updaten. En door de keuze om 100% open source te ontwikkelen zullen wij ook niet tegen deze issues aanlopen.
Kun je iets vertellen over het laatste project?
Ons laatste project was er één, die ik zelf heb aangedragen. Seacon heeft naast verschillende maatwerk applicaties voor diverse grote klanten, ook een scala aan standaard oplossingen voor kleinere klanten. Dit zijn veelal maatwerk softwareoplossingen, maar altijd generiek van opzet.
In de afgelopen jaren zijn er veel van dit soort applicaties ontwikkeld, voor verschillende klanten. Omdat applicatie A ook interessant kan zijn voor klant B of C, is er nagedacht naar een manier, om deze applicaties bij verschillende klanten aan te kunnen bieden.
Om dit technische te realiseren is de Seacon Portal ontwikkeld. De portal maakt het mogelijk dat gebruikers vanuit de browser waarin ze werken, eenvoudig naar een andere webapplicatie kunnen switchen.
Je kunt de Seacon Portal zien als een overkoepelende applicatie, die de verschillende applicaties aan elkaar verbindt — of eigenlijk dichter bij elkaar brengt. Via een Centraal Authenticatie Systeem is er een single-sign on mogelijk. Hierdoor hoeft een gebruiker maar één keer in te loggen en kan hij/zij direct wisselen tussen de aangeboden applicaties. Via een overzichtspagina kan de gebruiker zien welke applicaties hij niet heeft, maar Seacon wel. Dit kan weer een mooie marketing waarde hebben.
Waarom heeft Seacon voor Kabisa gekozen?
Wij werken al zo’n 7 jaar samen met Kabisa. In 2010 heb ik de overgang gemaakt van System Administrator naar Developer. In die tijd was Ruby on Rails al up-and-coming en om de kennis binnen Seacon te vergroten zijn we toen op zoek gegaan naar Ruby on Rails trainingen. Als snel kwamen we terecht bij Kabisa en hebben we samen onze eerste applicatie ontwikkeld.
In de jaren die daarop volgden hebben we vele projecten met succes kunnen uitvoeren. De applicaties die tijdens deze projecten zijn gebouwd, worden nu door Kabisa Managed Services beheerd. Het voordeel is dat wanneer er zich een productie issue voordoet, we altijd een partij hebben waarop we terug kunnen vallen.
Er zijn ook een aantal projecten geweest waarbij er sprake was van een samenwerking tussen Kabisa, Seacon en andere leveranciers. Het ging hier dan bijvoorbeeld over overheids- of samenwerkingsprojecten waar Seacon niet de lead had. Mede daardoor is de keuze voor Kabisa altijd snel genomen: zij denken zelfstandig mee, komen met creatieve oplossingen, dragen kennis bij, maar misschien het belangrijkste: zij werken mee als een partner en niet als een leverancier. Op deze manier blijft de samenwerking vele malen soepeler lopen, waardoor de projecten sneller afgerond kunnen worden.
Over Kabisa
Bij Kabisa zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van webapplicaties en mobiele apps. Daarnaast zijn wij ook de ideale partner als het gaat om integratie oplossingen en het koppelen van systemen. Onze Kabisa Managed Services afdeling zorgt er vervolgens voor dat de applicatie wordt gehost in de cloud. Daarnaast zijn wij reseller van Dovetail. Dit is een ESB-oplossing, waarmee je op een eenvoudige manier (d.m.v. een webbrowser) koppelingen tussen systemen kunt maken.
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit verhaal? Ben je benieuwd wat Kabisa voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op!
(of stuur een bericht)+31 495 430 798

Joost Saanenstuur bericht