Een verslag van Xebicon 2014

Geschreven door Max Wiertz op 24-7-2014

Tijdens het Xebicon 2014 evenement deelde de van oorsprong Nederlandse IT-dienstverlener Xebia kennis, ervaringen, inzichten en klant cases op het gebied van agile software development en aanverwante thema’s. Een zonnige middag en avond in juni, maar liefst 17 verschillende presentaties en een fantastische locatie, de SS Rotterdam, bleken geschikte ingrediënten voor een geslaagde conferentie. Kabisa was er met een kleine delegatie bij en ik blik er in dit blog item op terug.

Buitenaards

Tijdens een onderhoudende voordracht nam de Nederlandse astronaut Andre Kuipers ons mee naar zijn buitenaardse wereld. Hij vertelde ons over zijn verblijf in de ruimte en vooral ook wat daar allemaal aan vooraf ging. Tijdens zijn verhaal wist Andre regelmatig een parallel te trekken met een ‘agile’ werken. Zo is het team dat het ISS bemant bijvoorbeeld multidisciplinair en ook heel erg gericht op doen wat het allerbelangrijkst is. Dat kan natuurlijk ook bijna niet anders als je met een zessen in een gevaarte van het formaat Jumbo Jet bomvol met allerlei apparatuur en instrumenten jezelf moet zien te redden. Soms letterlijk moet overleven.

Full Stack Development

Na ruim drie kwartier Andre Kuipers bleef ik in dezelfde zaal zitten, waar Age Mooij (CTO Software Development) en Gerard Janssen (Business Unit Manager Software Development), beiden van Xebia, het stokje overnamen. Zij vertelden uitgebreid over het fenomeen Full Stack Development en lichtten dit toe aan de hand van case van ING en Alliander. De kern van Full Stack Development is, aldus Xebia, het continu optimaliseren van je software realisatie, je proces, je tools en je architectuur. Het gebruik van nieuwe technologie om je productiviteit te laten stijgen. Terwijl je ‘live’ kunt gaan wanneer je wil met instant delivery en je wendbaar blijft met een korte software halfwaardetijd. Dit maakt dat je als software development team relevant blijft.

De noodzaak voor wat Xebia Full Stack Development noemt is volgens de sprekers te wijten aan de trend dat software development steeds vaker gezien wordt als product development (product, not projects). De dilemma’s rondom ‘delivery, innovation and continuity’ noodzaakt developers om technologie steeds meer als enabler te zien en in te zetten, waarbij de developers steeds meer keuzes zelf maken en zich niet laten leiden en beperken door keuzes die door leveranciers of organisaties gemaakt worden. Om dit te kunnen realiseren wordt er steeds meer gevraagd van developers. Zij moeten echt vakmanschap aan de dag leggen en over zowel brede, als diepgaande kennis en vaardigheden beschikken, maar bovenal over de juiste houding en mentaliteit (software craftmanship is a skill and an attitude).

Xebia noemt vier zaken om op te focussen bij Full Stack Development en het ‘relevant blijven’ van development teams:

Hoe Xebia dat in de praktijk toepast illustreerden beide heren tenslotte aan de hand van twee praktijkcases. Een voor ING, waar een nieuwe state-of-the-art frontend app werd ontwikkeld voor een beleggingstoepassing, en een voor Alliander, waar een wild plan om je eigen huis als een eigen online entiteit te gaan zien binnen een startup-achtige setting werd gerealiseerd. Al met al een aardige presentatie met twee fraaie praktijkcases en enthousiaste sprekers.

Agile Myth Busters

Aansluitend bezocht ik de sessie van Laurens Bonnema (Agile Management Consultant bij Xebia) en Olav Maassen (Director European Operations bij VersionOne). Deze heren namen als Agile Myth Busters een aantal mythes rondom agile werken onder de loep. Zoals de titel al doet vermoeden was het geheel duidelijk met een knipoog naar de bekende MythBusters Jamie Hyneman en Adam Savage van Discovery Channel opgezet.

De eerste mythe die de heren aan de kaak stelden was het zogenaamde ‘Monkey experiment’. Bij dit experiment zijn er volgens de overleveringen een aantal apen in een ruimte gezet. Binnen deze ruimte was een banaan opgehangen aan het plafond en daar een ladder ondergezet. De eerste keer dat een aap besloot de ladder op te klimmen en de banaan te pakken, werden alle andere apen nat gespoten (wat zij niet erg op prijs stelden). Elke keer dat een aap besloot de banaan te pakken werd de rest natgespoten. Al heel snel voorkwam de groep dat een van de apen de banaan kon gaan pakken. Vanaf dat moment werden de apen een voor een vervangen door apen die niets van het natspuiten wisten, maar die door de groep wel werd bijgebracht de banaan niet te pakken. Aan het einde waren er alleen maar apen die niets wisten van het natspuiten, maar elkaar toch weerhielden van het grijpen van de banaan. Deze apen hadden iets geleerd zonder dat ze wisten waarom.

De hypothese van beiden heren was dat deze mythe zeker echt zou zijn. Er waren tenslotte referenties te vinden en de metafoor voelt goed. Het moest haast wel kloppen, te meer omdat beiden vaak naar dit verhaal refereren in hun werk. Toen zij echter de referenties natrokken en de bijbehorende papers gelezen hadden, bleek het verhaal niet helemaal te kloppen. Om te beginnen bleek het om maar twee apen te gaan en ook bleken vrouwtjesapen anders te reageren, dan mannetjesapen. Bovendien werd er geen water, maar koude lucht over de andere aap gespoten. Kortom, hoe aannemelijk het ook klinkt en hoe graag mensen dit verhaal ook willen geloven, het blijkt een verzonnen verhaal: Myth busted!

De volgende mythe die onze myth busters op de proef stelden was de ‘fixed teams rule’. Zeker in agile omgevingen heerst er een steevast geloof in het fenomeen vaste teams. Vaste teams (qua samenstelling) zouden beter presteren en het schuiven met mensen zou een negatieve invloed hebben op de teamprestaties.

Om het waarheidsgehalte van deze mythe te beoordelen zijn de myth busters in het forming, storming, norming, performing en adjourning model van Tuckman en Jensen gedoken en hebben diverse onderzoeken geraadpleegd. Onder andere de onderzoeken van John Richard Hackman, een van ‘s wereld meest bekende experts op het gebied van teamdynamiek. Ze hebben daarbij ook gekeken naar teams van militairen en mariniers, maar ook naar sportteams en bijvoorbeeld piloten.

De uitkomst is kristalhelder. Zowel qua teamprestaties, als qua creativiteit is het beter om met vaste teams te werken: myth confirmed!

De derde mythe vervolgens bleek helaas niet zo makkelijk te bevestigen of te ontkennen. De derde mythe, je kunt niet zonder retrospectives, leek in eerste instantie een no brainer. Het is immers niet alleen een algemeen geaccepteerde best practice, geïnspireerd op het militaire gebruik van een debriefing, maar ook onderdeel van talloze methodes en frameworks (PMBOK, Lean, Scrum, Prince2).

Het bleek echter nog zo eenvoudig om daadwerkelijk bewijs te vinden om het effect deze werkwijze te staven, danwel te ontkennen. Wetenschappelijk onderzoek blijkt er niet te zijn, enkel case studies. En zelfs uit diverse case studies en enquêtes bleek dat retrospectives niet altijd als waardevol werden ervaren. Kortom geen antwoord mogelijk: myth inconclusive.

Zo kwamen er nog een aantal mythes aan bod. Daar wil ik hier omwille van de omvang van deze blogpost niet op ingaan. Mocht je erin geïnteresseerd zijn, dan vind je hier meer over deze mythes en de uitkomsten. De sessie was voor mij in ieder geval een leuke, frisse, onderhoudende en tegelijkertijd leerzame duopresentatie.

eXtreme Manufacturing (XM): the Next Big Thing for Agile?

Mijn volgende sessie was een presentatie over eXtreme Manufacturing (XM) door Paul Takken en Serge Beaumont van Xebia. Deze heren vertelden een enthousiast en inspirerend verhaal over een training die zij hebben gevolgd over dit onderwerp bij Joe Justice. Joe is de oprichter van Team Wikispeed en de bedenker van XM.

XM is een iteratief en incrementeel ontwikkeld framework voor ‘mechanical engineering’ (machinebouw, werktuigbouw, …), gebaseerd op de principes van Agile, Scrum, en Lean. Het framework wordt inmiddels succesvol toegepast. Zowel bij Team Wikispeed (een groen automotive prototyping bedrijf, waar enkel vrijwilligers werken), als bijvoorbeeld bij John Deere, Boeing, Lockheed Martin en onze eigen TU Delft.

Paul Takken en Serge Beaumont stellen in hun talk; ‘use XM for maximum awesome’. Om ons hiervan te overtuigen behandelen zij achtereenvolgens de XM principles, XM practices en XM fun.

De XM principles zijn bedoeld om de basishouding voor wat betreft de manier van werken aan te geven, hier achtereenvolgens de originele, onvertaalde Engels XM principles:

De XM practices op hun beurt zijn de dingen die XM in de praktijk haalbaar en echt maken:

Als last, but not least kwam nog XM fun aan bod. Joe Justice is ervan overtuigd dat fun een ‘core ingredient’ is voor innovatie en productiviteit. De ‘regels’ voor XM fun zijn dan ook meer overtuigingen dan regels:

Serge en Paul wisten hun positieve ervaringen met eXtreme Manufacturing met veel enthousiasme en energie over te brengen. Hoewel het principe voor mij in de dagelijkse praktijk niet direct toepasbaar is, vind ik het steeds weer inspirerend om te zien hoe de agile werkwijze en het achterliggende gedachtengoed ook buiten software development succesvol toe te passen is. XM en Team Wikispeed zijn daarvan geweldige voorbeelden.

Awgile

De afsluiter van de dag was Nalden (Ronald Hans, 1984). De jonge blogger, bekend van nalden.net, ontwikkelde samen met Bas(tiaar) Beerens in 2009 WeTransfer. Deze bekende en veelgebruikte online dienst om heel makkelijk bestanden uit te wisselen over het internet werd in no time een grandioos succes. WeTransfer leek aanvankelijk zelfs ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Het gebrek aan een business model om er omzet en winsten mee te genereren werd de dienst bijna fataal. Pas toen Nalden zijn ‘uitvinding’ beautiful full page ads, waarmee hij veel succes had op zijn eigen nalden.net blog, van stal haalde en WeTransfer een freemium model ging hanteren werd het een succes. Nalden weet op zijn eigen enthousiaste en beetje nerdy manier zijn publiek ruim drie kwartier te vermaken met zijn naar eigen zeggen ‘awgile’ ondernemersverhaal.

Conclusie

Ik vond Xebicon 2014 een goed georganiseerd en inspirerend evenement. Toch vind ik dat het doel dat Xebia zich met de derde editie van Xebicon heeft gesteld; het delen van de nieuwste trends op het gebied van IT, niet helemaal geslaagd is. In mijn beleving is het niet gelukt om echt de nieuwste en richtinggevende trends te delen. Het waren allemaal actuele en ongoing topics. Gelukkig maakt dat het er niet minder interessant om. Ik heb een leuke middag en avond beleefd op een fantastische locatie.

Max Wiertz

Leergierige en ambitieuze agile projectmanager met brede interesse en fascinatie voor ICT. Houdt ook van meubels maken, klussen en hardlopen.

Bij Kabisa staat privacy hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de data die onze bezoekers achterlaten. Zo zult u op onze website geen tracking-cookies vinden van third-parties zoals Facebook, Hotjar of Hubspot. Er worden alleen cookies geplaatst van Google en Vimeo. Deze worden gebruikt voor analyses, om zo de gebruikerservaring van onze websitebezoekers te kunnen verbeteren. Tevens zorgen deze cookies ervoor dat er relevante advertenties worden getoond. Lees meer over het gebruik van cookies in ons privacy statement.